We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die nog niet in staat is om een gloeilamp te verwisselen. Hoewel dit natuurlijk ontzettend gezellige gespreksstof levert voor op verjaardagen of bruiloften, is het voor die persoon knap onhandig. Trouwens, waarschijnlijk kan iedereen wel wat hulp gebruiken als het gaat om het ophangen van allerlei soorten verlichting.
De basis
Eerst maar even een spoedcursus gloeilamp verwisselen. Zorg in de eerste plaats dat het bolletje dat verwijderd moet worden minstens een paar uur niet gebrand heeft, je vingers zullen je dankbaar zijn. Minstens zo belangrijk: als de lamp iets te hoog hangt en je een stoel nodig hebt om erbij te kunnen, pak dan geen bureaustoel die kan draaien, dat geeft zulke Tom-en-Jerry-toestanden.
Plafondlampen
Nu over naar het echte werk, te beginnen bij het ophangen van plafondlampen. Deze eerste stap geld voor het ophangen van elk soort verlichting, de stroom van de betreffende groep moet worden uitgeschakeld. Dit kun je controleren met een spanningszoeker. Hierna worden de draden blank gestript, over een lengte van ongeveer 1 centimeter. Nu kunnen de fitting en de armatuur worden bevestigd. Maak nu een kroonsteentje vast om de draden die uit de centraaldoos komen (uit het planfond). Nu kan de lamp worden opgehangen door het snoer eerst door de trekontlaster te halen. De laatste stap is om de afdekkap tegen het plafond te schuiven.
Andere verlichting
Voor hanglampen volg je dezelfde stappen als voor plafondlampen, slechts met een wat langer snoer. Dan is er nog Ledverlichting, in verschillende vormen. Je kunt natuurlijk een normale lamp laten branden met LED’s, maar er zijn meerdere opties. Denk bijvoorbeeld aan LED-strips die je boven een bureau of werkplek kunt hangen, om zo overal gelijkmatig licht te hebben. Hiervoor zijn verschillende ophangsystemen, win dus informatie in om te kijken wat het beste aansluit in jouw situatie.