Waar moet je opletten bij het afsluiten van een hypotheek?

Bij het afsluiten van een hypothecaire lening moet je er op letten dat je alle risico’s afdekt, je goed laat informeren en dat je alert bent. Veel mensen kijken bij het afsluiten van een hypotheek alleen naar het rentepercentage en vergeten hierdoor te kijken naar de looptijd en andere belangrijke zaken.

De looptijd

Ook moet je goed naar de looptijd kijken van de hypothecaire lening, vaak wordt er uitgegaan van een looptijd van 30 jaar. Maar een looptijd van 30 jaar is niet voor iedereen ideaal, als je bijvoorbeeld van plan bent om eerder te stoppen met werken is het beter om voor een hypotheek met een kortere looptijd te kiezen. De duur van de rentevast periode is ook erg belangrijk, hoe langer je de rente vast zet hoe meer zekerheid je hebt in de toekomst alleen betaal je voor een langere rentevast periode ook hogere maandlasten.

hypotheek

Bijkomende kosten

In de eerste instantie moet je goed opletten op de kosten voor het advies en/of het afsluiten van de hypotheek. Hierbij is het belangrijk dat je een goede vergelijking maakt, soms lijkt de een goedkoper dan de ander doordat ze de advieswerkzaamheden en de afsluitkosten apart weergeven.

De hypotheekrente is aftrekbaar van je belastbaar inkomen maar dit kan alleen als je de hypotheek hebt gebruikt voor de aankoop of verbouwing van je eerste huis. Als nieuwe eigenaar van een koopwoning ben je verplicht om eigenwoningforfait te betalen, dit is een percentage van 0,6% van de WOZ-waarde van de woning. Dit percentage moet opgeteld worden bij het belastbare inkomen, dit verminderd je fiscale voordeel dus.

De maandlasten van een hypotheek zijn afhankelijk van de aflossing, als je er voor kiest om niks af te lossen betaal je maandelijks alleen de rente. Een hypotheek is een lening die uiteindelijk terugbetaald zal moeten worden aan de geldverstrekker, hoe sneller je begint met aflossen hoe lager de hypotheekrente dan op den duur wordt.

De hypothecaire lening moet worden afgesloten bij een notaris, deze stelt een notariële akte op met daarin jouw rechten en plichten en die van de hypotheekvertrekker. De kosten van de notaris zijn altijd voor de rekening van de toekomstige eigenaar van de koopwoning.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *