Waar moet je op letten bij het vergelijken van energie? Een handige checklist!

energie vergelijken

Natuurlijk wil iedere particulier, maar zeker ook de hedendaagse moderne ondernemer of zzp’er, een zo voordelig mogelijke maandelijkse energierekening. Als er namelijk iets is waarop qua vaste lasten veel bezuinigd kan worden, is het wel de energienota. Op een slimme manier energie besparen kan op tal van manieren. Een van de meest efficiënte methoden om je energiekosten in te perken, is door elk jaar een goede vergelijking tussen energieleveranciers te maken. Maar hoe doe je dat precies? En waar moet je op letten als je aanbieders van energie eerlijk wilt vergelijken?

Kies een betrouwbare (online) vergelijkingssite

Het vergelijken van energie om het voor jou meest gunstige contract te scoren, begint met gebruikmaken van een betrouwbare, objectie energievergelijker. Het vergelijken van aanbieders kun je het beste online doen. Een goede vergelijkingssite op internet is de energievergelijker van TotaalBesparen. Hier kun je namelijk specifiek op jouw adres zoeken om de beste deals te vinden.

Vul de exacte meterstanden en het huidige verbruik goed in

Belangrijk bij het zoeken naar de beste energiedeal is om jouw verbruiksgegevens exact en zorgvuldig in te voeren. Hierdoor breng je jouw energieverbruik via de vergelijker perfect in kaart en weet je zeker dat je de beste deal krijgt.

waar op letten energie vergelijken
waar op letten energie vergelijken

Let op kortingen en acties

Bij het vergelijken van energieleveranciers is het aan te raden om goed te letten op kortingsacties en aanbiedingen. Soms zijn er mooie en aantrekkelijke acties, waarbij je flink kunt besparen. Denk aan acties waarbij je een jaar korting krijgt op de gasprijs per m3 of de elektriciteitsprijs per kW. Of energieleveranciers die geen kosten, of gereduceerde kosten rekenen voor de levering. Realiseer je wel dat dit soort acties vaak tijdelijk zijn, dus na een actieperiode is het slim om opnieuw over te stappen. Bij een overstap krijg je ook vaak een cashback-korting, bijvoorbeeld als je een contract afsluit voor een of twee jaar, Aan het einde van het jaar krijg je dan een bedrag teruggestort. Interessant genoeg om goed naar te kijken als je voor een nieuwe energieleverancier kiest!

Prijsgarantie: slim of niet?

Houd bij de vergelijking die je maakt rekening met de optie om voor een prijsgarantie te kiezen. Dit houdt in dat je de zekerheid hebt dat je gedurende de contractperiode dezelfde prijs betaalt voor de elektriciteit en het gas dat je afneemt. Je kunt bij veel leveranciers ook kiezen voor een variabele prijs, maar dan loop je meer risico. Een variabele prijs kan gunstig uitpakken als de energieprijzen dalen. Maar mochten ze onverhoopt gaan stijgen, dan betaal je als consument daarvoor de prijs.

Kies het juiste moment van overstappen

Het is niet slim om in de winter of rond het einde van de winter over te stappen. Dan is het namelijk de tijd om de eindafrekening te betalen. De meeste energie verbruiken huishoudens echter tijdens de wintermaanden, waardoor je dan relatief duur uit bent. Omdat de kosten verdeeld worden over maandelijkse termijnen, betaal je bij een overstap aan het eind van de winter ook de relatief dure wintermaanden. Vergelijk energie en je houdt maandelijks veel geld over.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *