Voor welk type douchecabine kies jij?

Hoewel het van oudsher de gewoonte was dat mensen in bad of een teil gingen, is een douche tegenwoordig niet meer weg te denken in de meeste woningen. Een douche zal over het algemeen ook minder water gebruiken, dan als men een bad neemt. Daarnaast is douchen ook vele malen sneller. De eigenlijke douche bestaat een mengkraan, met de douchekop, waar het water uit gespoten wordt. Een losse kraan met douchekop vind je vooral in openbare douches met grote ruimtes, zoals zwembaden en sportscholen. Voor thuis, is een douchecabine dan heel erg handig, zodat de rest van de badkamer droog blijft. Een douchecabine kan bestaan uit één geheel, maar meestal uit diverse onderdelen, zoals de douchebak, de cabine en de kraan en douchekop.

De douchebak

In de douchebak komt het water terecht. Het water wordt via een afvoerputje afgevoerd naar het riool. Er zijn opbouw douchebakken en inbouw douchebakken. Een inbouw douchebak is een douchebak die in de vloer is ingebouwd, terwijl een opbouwdouchebak op de vloer staat. De douchebak bepaald ook vaak de vorm van de douchecabine. Er zijn verschillende vormen douchebakken en cabines, zoals een standaard hoekvorm, maar ook kwartrond, of vijfhoek. Ook kan je een douchebak plaatsen in een een nis.

douchecabine
Voor welke douchecabine kies jij?

De douchecabine

De douchecabine vormt de (meestal) glazen wand, die de rest van de badkamer beschermt tegen het nat worden. In principe is het mogelijk om de cabine te krijgen in de vorm die jezelf wilt, maar vaak volgt de cabine, de vorm van de douchebak, zodat het een geheel wordt. In de meeste gevallen kunnen cabine en douchebak gescheiden worden, zodat je altijd de cabine of de douchebak kunt vervangen, maar er bestaan ook douchecabines die één geheel vormen. Deze kan je dan kant en klaar in je badkamer plaatsen. De deur van de douchecabine, kan een openslaande deur zijn, wat misschien wat minder handig is als je een kleine badkamer hebt. Maar er zijn ook douchecabines met schuifdeuren, zodat de deur geen onnodige ruimte inneemt. De cabine kan bestaan uit glas, maar er zijn ook kunststof cabines.

De kraan en douchekop

Het belangrijkste onderdeel van de douchecabine is de kraan en de douchekop. De douchekraan kan bestaan uit een ouderwetse kraan met twee knoppen of een hendel, waarbij je zelf moet bepalen hoe koud of warm je het water wilt. Maar steeds populairder worden de thermostaatkranen. Deze kraan kan je instellen op temperatuur, zodat het water direct de juiste temperatuur krijgt. De douchekop kan bestaan uit een simpele kop met gaatjes, maar de waterbesparende douchekop wordt ook zeer veel gebruikt. Bij deze douchekop kan je de straal zelf instellen en zorgt ervoor dat er niet teveel water verloren gaat. De douchekop kan vast aan de wand zitten, maar via een haak en oog ook van de wand afneembaar zijn. Wat tegenwoordig steeds meer in is, zijn de zogenaamde regendouches. Dit zijn veelal zeer grote douchekoppen die aan de wand vastgeschroefd zitten en waar de stralen je gehele lichaam bedekken. Regendouches verspillen wel meer water dan de reguliere douchekop.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *