Je ziet het steeds vaker in huizen: schuifdeuren. Deze deuren geven de ruimte meteen een heel ander beeld en aanblik. Naast dat ze geen ruimte innemen als de deur geopend is, geeft het ook een heel bijzondere uitstraling. Maar hoe zit het nu precies met schuifdeuren en waar vind je ze nog meer dan als deur tussen twee ruimtes?
Schuifdeuren en hun techniek
Schuifdeuren zijn er in twee varianten: de hangende schuifdeur en de bodemrollende deur. Een voordeel van een hangende schuifdeur is dat je geen rail op de vloer hebt waar je over kunt struikelen. Een voorwaarde is echter wel dat de muur dusdanig stevig is dat deze de deur kan dragen en tevens de krachten die vrijkomen bij het verschuiven van de deur. Dat betekent aan de andere kant dus ook dat de bovenzijde een stevige constructie nodig heeft. Hangende schuifdeuren zijn verkrijgbaar in enkele en dubbele deuren.
Naast de hangende schuifdeur is er dus ook de bodemrollende deur. Hiervoor hoeft geen zware constructie aan de bovenzijde bevestigd te worden, maar ligt er een rails op of in de grond die het schuiven mogelijk maakt. Een voordeel van een bodemrollende deur is dat deze aan de bovenzijde en onderzijde goed geleid wordt en daardoor stabieler is. Ook hierbij kun je kiezen voor een enkele of voor dubbele deuren.
Andere mogelijkheden voor een schuifdeur en de aanblik
Naast de scheiding tussen twee ruimtes wordt de schuifdeur ook vaak toegepast in een grote kast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kledingkast op een slaapkamer. Deze brede kasten hebben vaak schuifdeuren die soms uit wel drie of vier delen bestaan.
Ook de deur naar buiten kan een schuifdeur zijn.
Kies je voor een schuifdeur in een landelijk huis, dan kan het mooi zijn om het ophangsysteem zichtbaar te maken. Dit geeft dan net dat beetje extra wat je huis de landelijke aanblik geeft. Bij een modern ingericht huis wordt het ophangsysteem en de rollers juist weggewerkt, omdat dat invloed heeft op de strakke aanblik die het huis moet uitstralen.